استولتنبرگ: ناتو نیاز به تعامل با چین دارد/ اتحادیه اروپا ارتش مستقل نمیخواهد
دبیرکل ناتو در گفتگویی با نشریه پولیتیکو، گفت که ناتو، چین را “دشمن” قلمداد نمیکند. وی در این باره اظهار نظر کرد شخصا معتقد است که برخی از چالش برانگیزترین مشکلات دنیا، تنها از گذر تعاملات بیشتر کشورهای عضو ناتو با چین حل خواهد شد. به نقل از اسپوتنیک، این موضعگیری دیپلماتیک ینس استولتنبرگ، دبیرکل
دبیرکل ناتو در گفتگویی با نشریه پولیتیکو، گفت که ناتو، چین را “دشمن” قلمداد نمیکند. وی در این باره اظهار نظر کرد شخصا معتقد است که برخی از چالش برانگیزترین مشکلات دنیا، تنها از گذر تعاملات بیشتر کشورهای عضو ناتو با چین حل خواهد شد.
به نقل از اسپوتنیک، این موضعگیری دیپلماتیک ینس استولتنبرگ، دبیرکل ناتو در مقابل چین، به این معناست که ناتو بر گسترش سریع نظامی، اقتصاد عظیم و قاطعیت چین به عنوان خطر احتمالی امنیتی برای کشورهای عضو این پیمان نظامی اذعان دارد. این دو موضع، یعنی احساس نیاز به تعامل با چین به عنوان یک ابرقدرت، و احساس نیاز به مقابله با چین به عنوان یک ابرقدرت، به عنوان تلاشی برای جلب رضایت جناحهای مختلف تشکیلدهنده ناتو به نظر میرسد.
آمریکا، نسبت به اروپا، لفاظیهای رقابتیتر و خصمانهتری را علیه چین مطرح کرده است؛ در مقابل، کشورهای اروپایی میل بیشتری به تعامل با چین، خصوصا در زمینه اقتصاد داشتهاند. استولتنبرگ گفت که ناتو برای مهار نفوذ اقتصادی و نظامی چین در منطقه، نیازمند تعامل نزدیکتر با متحدین خود، نظیر ژاپن و استرالیا، در آسیا-اقیانوسیه است.
فارغ از روابط ناتو با چین، استولتنبرگ درباره اهمیت بالای نقش ناتو در کنترل تسلیحاتی و مقابله با تغییرات اقلیمی سخن گفت. او درخصوص نقش موفقیت آمیز توافقنامههای تسلیحاتی در جنگ سرد در کاهش سلاحهای هستهای آمریکا و شوروی، به “پیمان استارت نو” بین آمریکا و شوروی اشاره کرد که طی آن استفاده از کلاهکهای هستهای دوربرد برای هر دو طرف ممنوع اعلام شده است. وی این توافق را نقطه آغاز خوبی برای توافقات کنترل تسلیحاتی در آینده دانست.
استولتنبرگ همچنین تصریح کرد که ناتو، یک اتحاد نظامی، باید برای حفظ امنیت در کشورهای عضو خود، به تغییرات آب و هوایی رسیدگی کند. او به صراحت گفت: تغییرات آب و هوایی، بحران را چند برابر میکند.
وی تصدیق کرد که کشورها باید راهی برای دستیابی به میزان انتشار کربن صفر پیدا کنند و اعضای ناتو در حال بررسی راههایی برای کاهش انتشار کربن در فعالیتهای نظامی، بدون افت قدرت و ظرفیتهای نظامی خود هستند.
وی در نظرخواهی نسبت به اختلافات فرانسه با آمریکا، انگلیس و استرالیا پیرامون قرارداد “آکوس”، قاطعانه در کنار این ۳ کشور انگلیسی زبان ایستاد.
فرانسه که از اعضای ناتو است، قراردادی با استرالیا برای ساخت زیردریاییهایی با سوخت دیزلی داشت، که توسط استرالیا به صورت یک طرفه فسخ شد. قرارداد فعلی استرالیا که با آمریکا و انگلیس امضا شده، استرالیا را به زیردریاییهایی هستهای مجهز خواهد کرد که به این کشور این امکان را میدهد تا نیروی دریایی خود را در منطقه هند و اقیانوسیه گسترش دهد.
این سرپرست ناتو، در انتهای گفتگو، از اتحادیه اروپا و تشکیل بالقوه نیروی نظامی مستقلش سخن گفت. وی با بیان اینکه به این منطق بدبین است، گفت که “اتحادیه اروپا نمیتواند جایگزین ناتو باشد…. چرا که بیش از ۹۰ درصد از افرادی که در کشورهای عضو اتحادیه اروپا زندگی میکنند، در واقع در کشورهای عضو ناتو نیز زندگی میکنند؛ بنابراین با تقویت ناتو، ما در واقع قدرت نظامی اروپا را تقویت میکنیم.”
دبیرکل ناتو همچنین اعلام کرد سازمان متبوعش آماده گفتوگو با روسیه از جمله در قالب شورای روسیه-ناتو است.
وی همچنین از گفتوگو با سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه در حاشیه نشستهای ماه سپتامبر مجمع عمومی سازمان ملل خبر داد گرچه نتوانستند به توافقی دست یابند.
استولتنبرگ گفت: موضع ناتو در قبال روسیه پایدار و شفاف است. ما این موضع را بر اساس رویکردی دو طرفه به سوی امور دفاعی و گفتوگو، بنا کردهایم. ما آماده دیالوگی معنیدار با روسیهایم. ما همچنین پذیرای شورای ناتو-روسیه هستیم. ما مدتهاست از روسیه برای این موضوع دعوت کردهایم گرچه روسیه پاسخ مثبتی نداده و به همین خاطر چنین شورایی هم تشکیل نشده است.
استولتنبرگ، نخست وزیر سابق نروژ، از سال ۲۰۱۴ دبیرکل ناتو بوده است. انتخابات بعدی برای ریاست ناتو در سال ۲۰۲۲ در مادرید برگزار میشود.
منبع: ایسنا
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰